Greek
Skip Navigation Links
HomeExpand Home
HISTORICALExpand HISTORICAL
DONATIONS
MUSEUM
CONTACT
DIGITAL COLLECTIONExpand DIGITAL COLLECTION
    
 
ObjectId 5355/3
Classification Costume , Headdress , hat
Typology peasant
Name/Characterization hat
Outfit No
Original authentic 
[HyperLink2]Headdress from Oreini, SerresMore>> 
Height 0.30
Preservation No
Description Το νυφικό κεφαλοκάλυμμα της Ορεινής Σερρών απαρτίζεται από πλήθος εξαρτημάτων. Ως βάση έχει το κουταλάκ, κυλινδρικό, μεταλλικό κουτί, ντυμένο με υπόλευκο, βαμβακερό ύφασμα. Το κουταλάκ φοριέται στην κορυφή του κεφαλιού και στερεώνεται, συνήθως, με δύο υποσιαγώνια, το γιορντάνι, που είναι χάντρινο και το ποντγκαρλέ, μια παραδένια αργυρή αλυσίδα. Εδώ υπάρχουν μόνο δύο τμήματα μαύρης φακαρόλας. Το μπροστινό τμήμα του κουταλάκ, τα μάγουλα και το σαγόνι σκεπάζονται από την καπούλα, τριγωνικό, βαμβακερό μαντίλι σε βαθυκόκκινο χρώμα. Συνήθως το κόκκινο μαντίλι λέγεται τσεμπέρι και σκεπάζει το πίσω τμήμα του κουταλάκ, ενώ ένα λευκό υφαντό που κατασκευάζεται από τις ίδιες τις γυναίκες λέγεται καπούλα και σκεπάζει το μπροστινό τμήμα. Στο κέντρο της καπούλας σχηματίζεται οριζόντια, επιμετώπια λωρίδα από επίρραπτες τρέσες, μία μαύρη, μάλλινη και ένα χρυσό γαλόνι με σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα. Στην άνω οριζόντια πλευρά του γαλονιού υπάρχει αλυσίδα με 15 φλουράκια. Από αυτό ξεκινούν επίσης και γιρλάντες με χάντρες σε χρώματα πορτοκαλί, γαλάζιο και κόκκινο. Στο μέσον της μαύρης τρέσας υπάρχει κουμπί στην απόχρωση του μαργαριταριού ενώ στα άκρα από ένα ροζ κουμπί. Στα πλάγια, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν φλουράκια, στερεωμένα με φολιδωτή διάταξη σε μαύρο μάλλινο ύφασμα. Το τελευταίο είναι επίρραπτο σε λωρίδα υφαντού που λειτουργεί ως υποσιαγώνιο Στην πάνω πλευρά του κουταλάκ, στο κέντρο του κεφαλοκαλύμματος, είναι στερεωμένη η σουργούτσα, μπουκέτο από πλαστικά κόκκινες παπαρούνες και ντάλιες και πράσινα φύλλα. Εκατέρωθεν τις σουργούτσας στερεώνεται το ζλάτνι κίτκι, στολίδι ειδικό για το γάμο. Το στολίδι αυτό το φτιάχνουν οι ίδιες οι γυναίκες. Σε ξύλινα καλαμάκια στερεώνουν πολύχρωμες μάλλινες κλωστές και ασημοκλωστές. Το στολίδι αυτό το δωρίζει η νύφη και στους στενούς συγγενείς και το γαμπρό. Οι άντρες το καρφιτσώνουν στο στήθος και οι γυναίκες στο δεξί κρόταφο, πάνω από τη shαμία (μαντίλι κεφαλής), με την κορυφή να κοιτάει προς τα κάτω. Επιπλέον εξαρτήματα του κεφαλοκαλύμματος είναι η κάρπα (τσεβρές), το πρέβες (κόκκινο πέπλο) και άλλα χάντρινα και αργυρά κοσμήματα. Το κεφαλοκάλυμμα χωρίς το πρέβες το φορά και η νιόπαντρη τη Δευτέρα του γάμου για να πάει στη βρύση αλλά και στα έθιμα και τις μεγάλες γιορτές μέχρι να αποκτήσει δύο παιδιά ή για ανάλογο χρονικό διάστημα.
Comments Το μαντίλι που λειτουργεί σαν καπούλα φέρει Αριθμό Μητρώου 1171. Επίσης, τα ζλάτνι κίτκι φέρουν Αριθμό Μητρώου 10482 και 10487 (ημερομηνία απόκτησης 10/2/1980, δωρεά Λευτέρη Δρανδάκη). Καθώς όμως το κεντρικό εξάρτημα του κεφαλοκαλύμματος είναι το κουταλάκ, ως Α.Τ.Α. λαμβάνεται ο Αριθμός Μητρώου του τελευταίου, ήτοι 5355/3.
Material
cotton Object
wool yarn Object
beads Object decoration
silver thread Object decoration
button Object decoration
cotton tape (tied around waist) Object
metallic elements Object decoration
gold chevron Object decoration
wool thread Object decoration
wood Object
woollen fillet Object decoration
plastic Object decoration
metal box Object
Technique
  applique Object decoration
  embellished Object decoration
  industrially woven textile Object
Decoration
Decoration CategoryDecoration
  stylized vegetal decoration
Constructor women themselves
Construction Time beginning of 20th century
Construction Location
CountryGeographic AreaPerfectureRegion
  Ελλάδα Macedonia Serres Oreini
Usage
UserAgeSocial AgeNational GroupUsage PeriodUsage TimeUsage OccasionUsage PurposePossible usage time
woman young woman bride beginning of 20th century bridal
woman young woman newlywed woman beginning of 20th century festive It was worn on the Monday after the wedding for going to the fountain and afterwards at the [ethima] and the great festive days until they begot two children -or for an equivalent period of time
Usage Location
CountryGeographic AreaPerfectureRegion
  Greece Macedonia Serres Oreini
Possible Acquisition Date 29/7/1967
Bibliography
  Lada-Minotou, Μ. et. al., 1993, Ελληνικές φορεσιές, Athens, Greek Historical and Ethnological Society.
  Papantoniou, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Nauplion, Peoloponnesian Folklore Foundation.
  Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
  Papantoniou, Ι., 1981-1982, "Οι φορεσιές της Ορεινής Σερρών", Ethnografika, vol.3: 41-68, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
 
Recorder Mantzourani Anna
Record Date 08/21/2007
<< Back                                                                                                         HyperLink
-Copyright 2007 Lyceum Club Of Greek Women - Login